Advocaat Peter Plasman heeft in navolging op een uitspraak van de strafrechter (te Den Haag) ook de Rechtbank in Amsterdam zo ver gekregen om te oordelen dat pokeren een behendigheidsspel is. De landelijke media hebben massaal dit bericht opgepakt. Advocaten Jurjen van Daal en Terence Vink van Taxwise zijn gespecialiseerd in de fiscale discussie over pokeren en staan veel (professionele) pokerspelen bij in procedures met de Belastingdienst. In 2011 hebben zij al in het Financieel Dagblad aangekondigd dat pokeren een behendigheidsspel is, zie https://www.taxwiseadvocaten.nl/2011/stop-de-kansspelbelasting-op-poker/.

In de procedure die werd gevoerd door advocaat Plasman was in geschil of de organisatoren strafbaar waren voor het organiseren van een (live) pokertoernooi. Indien pokeren geen kansspel is, is er ook geen vergunning nodig om een dergelijk toernooi te organiseren. In geschil met de Belastingdienst is de vraag of een meerdaags pokertoernooi voor de pokerspelers een behendigheidsspel vormt? Taxwise heeft als enig fiscaal advocatenkantoor successen behaald in de procedures bij Rechtbank Haarlem (Uitspraak Rechtbank Haarlem 24-11-2011) en Gerechtshof Amsterdam (Uitspraak Hof Amsterdam 27 juni 2013). De vraag of pokeren een behendigheidsspel is, is negatief beoordeel door Gerechtshof Amsterdam (zie rechtsoordeel 5.1.10).

De fiscale rechter is niet gebonden aan het oordeel van de strafrechter. De belastingkamer van de Hoge Raad zal zich hier expliciet over moeten uitlaten, wil de Belastingdienst het standpunt overnemen. Tot dat moment is het aan te bevelen om binnen de bezwaartermijn van zes weken bezwaar te maken tegen de naheffingsaanslag kansspelbelasting. Taxwise advocaten voert de enige cassatieprocedure op dit onderdeel en zal de Hoge Raad trachten te bewegen ook een oordeel te geven op dit essentiële onderdeel.