Financieele Dagblad, 24 februari 2011.

Al jarenlang discussieert men over de vraag of poker een kans- of een behendigheidsspel is. De belangrijkste vraag hierbij is of de pokerspelers invloed kunnen uitoefenen op hun kans op prijzengeld of dat de factor geluk de overwegende rol speelt. Een kansspel met een behendigheidselement of een behendigheidsspel met een kanselement.

Hoofdrolspeler in de discussie is de Belastingdienst. Deze heft namelijk 29% belasting op kansspelen waarbij het prijzengeld afhankelijk is van enige kansbepaling waarop de deelnemers weinig invloed kunnen uitoefenen.

Kunnen pokerspelers overwegende invloed uitoefenen op hun winkans? In 1998 oordeelde de Hoge Raad dat dit niet kan. Pokeren is een kansspel en dus belast met kansspelbelasting, aldus ons hoogste rechtscollege. In oktober 2010 volgde Rechtbank Leeuwarden in een belastingzaak de Hoge Raad nog blindelings, ondanks alle tegengeluiden.

Zo besliste de rechtbank Den Haag eerder dat jaar in een strafzaak anders en baseerde zich daarbij onder meer op wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld van de professoren Van der Genugten en Borm. Zij ontwikkelden een methode om de grens te kunnen trekken tussen een kansspel en een behendigheidsspel. Volgens hun methode zijn roulette en Golden Ten kansspelen, die grotendeels op toeval berusten. Zij concluderen daarentegen dat poker een behendigheidsspel is, vergelijkbaar met schaken en bridge.

Pokeraars, zeker de professionele, zijn het hier uiteraard roerend mee eens. Wij delen hun visie. Ten opzichte van 1998, het jaar waarin de Hoge Raad oordeelde dat het pokerspel een kansspel, is er veel veranderd. Spelers bekwamen zich in statistiek, psychologie en spelkennis.

Succesvolle pokerspelers, zoals Noah Boeken en Marcel Luske, worden bekende Nederlanders. Bekende Nederlanders, zoals Lange Frans en Fatima Moreira de Melo, verdiepen zich in het spel en beginnen aan hun tweede carrière als professionele pokeraars. Het huidige spel is niet meer vergelijkbaar met het spel toen. De uitspraak van de Hoge Raad is daardoor verouderd en het wordt tijd dat het college zich hier opnieuw over buigt.

En de Belastingdienst? Die maakte begin dit jaar bekend dat zij poker nog steeds als kansspel blijft zien, ondanks alle andere argumenten uit de wetenschap, rechtspraak en praktijk. Kennelijk blijft de Belastingdienst zich blind staren op de jaarlijkse opbrengst van € 500 mln.

Opvallend daarbij is dat de Belastingdienst van twee walletjes lijkt te eten. Echt goede spelers dienen volgens de Belastingdienst hun prijzengeld op te geven als winst uit onderneming in box 1. Dit zou alleen maar kunnen als deze spelers vooraf redelijkerwijs een voordeel konden verwachten. Bij een zuiver kansspel kan dit niet het geval zijn. Het lot bepaalt immers. Kennelijk redeneert de Belastingdienst dat er sprake is van een zuiver kansspel, tenzij je heel behendig bent. Wij redeneren graag consequent: pokeren is een behendigheidsspel waarin de ene speler behendiger is dan de andere.

Als de Belastingdienst van mening blijft dat pokeren een kansspel is, dagen wij ze uit eens een pokerpotje te spelen tegen Jamie Gold, de best verdiende pokerspeler ter wereld. Wij passen.

Jurjen van Daal en Terence Vink zijn fiscaal advocaten bij Taxwise advocaten & belastingadviseurs