Belastingplichtigen moeten voor 1 april hun aangifte indienen. Nederlanders die na een herinnering en aanmaning in gebreke blijven, krijgen voortaan een boete van 226 euro. Bij een herhaling loopt dit op naar 984 euro. Wie stelselmatig achterblijft met de aangifte, riskeert een boete van maximaal 4920 euro.
„De verhoging is te zot voor woorden”, briest Ymi van de Knaap, coördinator FNV Belastingservice. „Je moet in strafzaken heel wat op je kerfstok hebben voordat een rechter dit soort boetes oplegt. Het is echt oppassen geblazen: tijdig doen van aangifte is dit jaar een van de speerpunten van de fiscus.”
Hard
Jurjen van Daal, belastingadvocaat bij Taxwise, weet dat strafrechters voor bedreiging een boete van 250 euro geven. Voor mishandeling lopen de bedragen uiteen van 500 tot 750 euro. „Het lijkt erop alsof de Belastingdienst hard inzet, om fiscaal gewenst gedrag af te dwingen.”
Sanne van den Elst, fiscaal jurist bij Jongbloed, vindt het opleggen van boetes onrechtvaardig. „De fiscus meet met twee maten. De burger wordt om de oren geslagen met gigaboetes. Maar als de belastinginspecteur rijkelijk laat is met een reactie, dan gebeurt er niets.”
‘Stok achter deur’
Een woordvoerder van de Belastingdienst zegt dat de hogere boetes een stok achter de deur zijn. „De Tweede Kamer heeft zijn fiat gegeven aan de verhoging. Mensen die te laat zijn, verstoren het proces. Die kosten moeten worden opgehoest door Nederlanders die wel op tijd zijn.”
De zegsman ontkent dat burgers niet worden gecompenseerd als de fiscus zelf traag is. „Na drie jaar komt de aanslag te vervallen. Als wij te laat reageren in bezwaarprocedures, kan de belastingplichtige dwangsommen eisen en naar de rechter stappen.” Hij geeft aan dat de herinneringsbrieven al in mei zullen worden verstuurd. Wie uitstel aanvraagt voor de aangifte, krijgt niet direct een boete opgelegd.