Nederlandse pokerspelers die bij PokerStars.eu spelen zijn per 30 mei 2012 geen kansspelbelasting verschuldigd. Dat heeft het Gerechtshof Amsterdam op 19 november 2015 bepaald in de zaak tussen pokerspeler Freerk Post en zijn advocaat Jurjen van Daal van Taxwise advocaten & belastingadviseurs en de Belastingdienst. PokerStars en haar advocatenkantoor Kalff Katz & Franssen hebben hierbij een belangrijke bijdrage geleverd.

Kansspelbelasting

Bij de heffing van kansspelbelasting maakt het verschil of de aanbieder van het kansspel binnen of buiten Nederland is gevestigd. Bij een binnenlandse kansspel is onder meer de aanbieder van het kansspel belastingplichtig. Bij een buitenlands kansspel is dat de speler. Hierdoor kunnen er grote verschillen in belastingheffing ontstaan.

Strijd met EU-recht

Op 11 juli 2014 heeft de Hoge Raad voor live-toernooien beslist dat dit verschil in belastingheffing in strijd is met EU-recht (het vrij verkeer van diensten). Ook in deze zaken trad Taxwise op. Begin dit jaar heeft de Hoge Raad bevestigd dat er bij online poker ook sprake is van strijd met EU-recht. Eén van de vereiste is wel dat de aanbieder van het kansspel binnen de EU moet zijn gevestigd.

Pokerstars.eu

In deze zaak stelde de Belastingdienst dat Pokerstars.eu niet op Malta, en dus niet binnen de EU, gevestigd zou zijn. Maar het Gerechtshof volgt de Belastingdienst hier niet in. Mede door de informatie die PokerStars heeft verstrekt, is Taxwise erin geslaagd om het Gerechtshof ervan te overtuigen dat PokerStars sinds 30 mei 2012 wel degelijk op Malta is gevestigd. Hierdoor zijn pokerspelers per die datum geen kansspelbelasting verschuldigd.

Beroep in cassatie

De Belastingdienst kan binnen zes weken beroep  in cassatie instellen bij de Hoge Raad. Het is op dit moment niet bekend of de Belastingdienst dit daadwerkelijk zal doen.

Indien je vragen hebt of advies wil, kan je uiteraard contact opnemen met Jurjen van Daal op 020 240 2450 of via jsvandaal@www.taxwiseadvocaten.nl.